torstai 30. maaliskuuta 2017

Miksi minä haluan jälleen julkaista kirjan?


Niinpä niin. Miksi? No en tiedä itsekään. Mutta jostain tulee ajatus ja kun löytyy toinen, joka saa jonkun toisen ajatuksen, mutta on yhtä nopealiikkeinen kuin minä niin huomaamme sopivamme tapaamista kahvilaan kymmenien sähköpostien ja whatsupviestien jälkeen. On syntymässä runokirja.

Kaisa ja minä. Kuva: Petra Hietanen

Runot ja runoilijuus minussa ei ole enää mennyt piiloon ja takaisin sinne jonnekin viime talven kirjamessujen jälkeen. Päinvastoin. Runot ovat osa arkea (esim. ruokatunteja) ja runot ovat osa ystävyyttä (olen tutustunut ihaniin runoilijoihin täällä kotiseudulla). Jännää. Ihan hirveän iso asia joskus ja nyt ihan selvää. Tottakai kirjoitan. Tottakai julkaisen. Pohdinko tällaisia joskus? No pohdin ja todella. Ja pitkään ja hartaasti.

Mutta niinhän siinä käy, että kun johonkin pääsee kiinni niin paluuta ei enää ole. Joten otetaan tarakalle mukaan (mikä ihana vertaus) toinen ja tehdään kirja yhdessä nyt kun Mediapinta sen mahdollistaa Suomi100 -hengessä.

Mikä meitä yhdistää? Minua ja Kaisaa siis. Tanssikoulu. Seurakunta. Kirjallisuus. Ja se, että olemme toteuttajia. Innostuvia. Innostavia?
Mikä meitä erottaa? Kaisa on kaupunkilainen ja moderni. Minä olen maalainen, nuorempi mutta meistä se, joka on lypsänyt lehmää enemmän.

Tästä kuulette vielä.


6 kommenttia:

 1. Ihanaa Arja! Nyt sinä annoit hyvän vinkin!! Minäkin julkaisen esikoisrunokokoelmani tuolla Mediapinnassa nyt kun se on niin helppoa!
  Anna vielä neuvoja! Miten saan runokirjani kirjastoihin? Ostavatko ne sitä kustantajalta tuolla 25 euron hinnalla vai ostanko minä niitä puolella hinnalla (kirjailija saa 50% alennuksen) ja kirjasto ostaa ne minulta?
  Ostetaanko noita onakustannekirjoja paljon?

  VastaaPoista
 2. Hei. Mediapinnan kautta menee kirjastojen hankintalistoille joten ei tarvitse itse myydä kirjastoihin. Toki voi mainostaa suoraan jos haluaa. Ja kirjastot ostavat normaalihinnalla. Itse voit sopia paljonko ostat niitä kirjoja sitten itsellesi. Runokirjojen myynti on aika pientä ja omakustanteiden vielä pienempää mutta ainakin oman kotikuntasi kirjasto varmasti hankkii ja kannattaa käydä mainostamassakin ja ehdottaa vaikka runovierailua.

  VastaaPoista
 3. Porin kirjasto suhtautuu myönteisesti omakustanteisiin koska sinunkin molempia kirjoja on siellä 15 kpl. Ja vielä ostavan normaalilla hinnalla :):):)
  Itse olen kuullut vain kauhujuttuja kirjastoista, jotka valittavat hyllytilan puutetta ja ottavat vain yhden kirjan ja sekin pitää lahjoittaa. Eivät siis halua maksaa omakustanteesta mitään!

  VastaaPoista
 4. Ei nyt kuitenkaan ihan 15 kipaletta Porissa vaan seutukirjastossa yhteensä �� Jokainen kirjasto tietysti hankkii miten haluaa mutta tarkoitin lähinnä sitä että yleensä kysyntää oman alueen kirjailijoiden teoksille on enemmän ja maakuntakokoelmaan hankintaan tietysti kattavasti oman maakunnan kirjoittajien teoksia. Minulla ei ole kokemusta kirjojen myynnistä kirjastoihin suoraan koska olen julkaissut sellaisten kustantajien kautta että kirja on mennyt kirjastojen hankintalistoille enkä siis ole seurannut kovinkaan tarkkaan mikä kirjasto ja kuinka paljon kirjoja on hankkinut. Kun en kuitenkaan tällä elätä itseäni niin en ole asiaa mitenkään kokenut hankalaksi. Mutta joo. Kovin monenlaista mielipidettä kuulee ja valitettavan paljon kateuttakin alalla tuntuu olevan.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Kävin keskustelun kirjaston johtajan kanssa. Hän sanoi heti että tuollainen pehmeäkantinen ja alle satasivuinen runokokoelma on aika kallis jos maksaa 25 euroa kappale. Runokirjoja vielä julkaistaan 50 kpl kuukaudessa ja yhteensä siis 600 kpl vuodessa tässä kampanjassa. Silloin pelkästään maakuntakokoelmaan ostetut 600 runokirjaa maksavat Suomen kirjastoille yhteensä 15000 euroa! Se on iso summa omakustannerunoista!
  Kirjaston johtaja pelkäsi että oman seutukirjaston alueella näitä omakustannekokoelmia ilmestyy kymmenittäin ja niitä vaaditaan ostettavaksi kirjastoihin.
  Keskustelu selkeytti asioita. Jos minä julkaisen omakustanteen niin lahjoitan kirjat kirjastoihin jos ne sinne kelpaavat.

  VastaaPoista